afbeelding ondernemen

De overstap naar ondernemerschap biedt vrijheid en flexibiliteit, maar vraagt ook om verantwoordelijkheid. In loondienst zijn zaken zoals pensioen en arbeidsongeschiktheid automatisch geregeld. Als ondernemer moet je hier zelf voor zorgen. Door direct stappen te zetten, voorkom je vervelende situaties en mis je geen belangrijke financiële kansen.

Wat als je niet meer kunt werken?

Wat gebeurt er als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken? Zonder verzekering heb je vaak geen inkomen. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om dit risico af te dekken via een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Niet iedereen wordt echter door een verzekeraar geaccepteerd. In dat geval biedt het UWV een uitkomst.

Het UWV accepteert iedereen en biedt een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Dit kan vooral nuttig zijn als je een minder goed medisch verleden hebt of snel verzekerd wilt zijn. Let op: je moet dit binnen 13 weken na beëindiging van je loondienstverband regelen. Daarnaast is deze verzekering dagelijks opzegbaar, waardoor je later kunt overstappen naar een particuliere verzekeraar die mogelijk voordeliger is en meer dekkingsopties biedt.

Pensioen: bouw je toekomst én bescherm je gezin

Veel ondernemers stellen het regelen van hun pensioen uit. Vaak met het idee: Eerst geld verdienen, dan mijn pensioen regelen. Maar hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter je financiële toekomst eruitziet.

Wil je je pensioenopbouw via je vorige pensioenfonds voortzetten? Dan moet dit direct aansluiten op je dienstverband; achteraf regelen is niet mogelijk. Neem daarom op tijd contact op met je pensioenfonds om te kijken of dit een optie is. Het voordeel van vrijwillige voortzetting is dat je niet alleen blijft sparen voor je eigen pensioen, maar ook het nabestaandenpensioen behoudt. Dit kan van cruciaal belang zijn, vooral als je een medische voorgeschiedenis hebt, want een losse nabestaandenverzekering afsluiten kan dan lastiger zijn.

Kun je je pensioen niet voortzetten via een pensioenfonds? Dan kun je zelf een pensioenrekening openen om te sparen of beleggen. Dit kan met of zonder fiscale voordelen. Aangezien het nabestaandenpensioen dan vervalt, is het verstandig om na te gaan of je partner en/of kinderen voldoende inkomen hebben als jou iets overkomt. Een overlijdensrisicoverzekering kan hierin een oplossing bieden.

Jouw financiële situatie: wat heb je echt nodig?

Wat is een goed pensioen voor jou? Hoe zorg je dat je partner goed achterblijft bij een overlijden? En hoeveel inkomen heb je nodig bij ziekte? Heb je een buffer, een partner met inkomen of ander vermogen om op terug te vallen?

Een financieel planner helpt je inzicht te krijgen in jouw situatie en de juiste balans te vinden tussen wat je zelf kunt dragen en wat je moet verzekeren. Zo zorg je voor rust en zekerheid in je financiële toekomst.

Meer weten? Bel met Peter Hans Teutenberg op 06 430 76 526 of vul het contactformulier in.

Blog FFP | 26-2-2025 | Lees hier het hele bericht.