Slim beleggen of dure vergissing? Dit moet je weten over een vakantiewoning in het buitenland
Een vakantiehuis onder de zon klinkt heerlijk. Even weg uit de drukte, genieten van je eigen plek – en ondertussen een mooie investering doen. Maar wist je dat zo’n woning ook fiscale haken en ogen heeft? Veel mensen verdiepen zich pas ná de aankoop in de belastingregels. En dat kan duur uitpakken.
Vakantiewoning = box 3, maar let op
Koop je een vakantiewoning, dan valt die in Nederland onder box 3 – net als je spaargeld en beleggingen. De Belastingdienst rekent hierbij met een fictief rendement. In 2025 geldt voor vastgoed een percentage van 5,88%. Ter vergelijking: voor spaargeld is dat maar 1,44%. Dat verschil tikt aan.
Of je het huis zelf gebruikt of (deels) verhuurt, maakt in Nederland geen verschil. Je hoeft de huur niet op te geven, maar je mag ook geen kosten aftrekken. Wel mag je een eventuele hypotheekschuld aftrekken van je vermogen, wat de belasting iets kan drukken.
Buitenlandse woning? Complexer, maar soms gunstiger
Staat je woning in het buitenland, dan wordt het ingewikkelder – maar ook interessanter. In veel gevallen mag het buitenland belasting heffen op het bezit én op eventuele huurinkomsten. Gelukkig voorkomt Nederland dubbele belasting met een zogeheten voorkoming dubbele belasting.
De hoogte van die aftrek hangt af van je totale bezittingen en schulden in box 3. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek op de woning, dan verlaagt dat je belastbare vermogen. Goed geregeld dus? Niet altijd. De regels verschillen sterk per land, en het is belangrijk dat je weet wat er lokaal speelt.
Box 3 gaat op de schop – wat betekent dat voor jou?
Er zit een grote verandering aan te komen. De overheid wil vanaf 2028 overgaan op een nieuw systeem: de Wet werkelijk rendement. Dat betekent: huurinkomsten worden belast, maar kosten mag je aftrekken. Daarnaast wordt vermogenswinst (bijvoorbeeld door waardestijging) belast op het moment dat je verkoopt.
Lijkt overzichtelijk, maar dat is het nog niet. Hoe dubbele belasting in dit nieuwe systeem wordt voorkomen, is bijvoorbeeld nog onduidelijk. Daardoor kun je het toekomstige netto rendement moeilijk inschatten. En dat maakt plannen lastig.
Let op: elk land hanteert z’n eigen regels
Een tweede huis in Spanje, Italië of Frankrijk? Vergeet niet om ook daar de belastingregels te checken. Sommige landen rekenen bijvoorbeeld géén vermogensbelasting over onroerend goed, anderen juist wel.
Ga je verhuren? Dan betaal je in veel landen inkomstenbelasting over de huuropbrengst. Verkoop je later met winst, dan krijg je mogelijk te maken met een lokale meerwaardebelasting. Dit soort kosten kunnen je rendement flink beïnvloeden.
Is een vakantiewoning in het buitenland slim?
Een vakantiehuis kan een slimme zet zijn – voor je vrije tijd én je vermogen. Zeker met de huidige aftrek voor dubbele belasting kan het in sommige gevallen zelfs gunstiger uitpakken dan vastgoed in Nederland. Maar de spelregels veranderen. En juist bij buitenlandse bezittingen is fiscale planning essentieel.
Wil je weten of een vakantiehuis bij jouw financiële situatie past? Of hoe je dit slim aanpakt zonder later voor verrassingen te staan?
Laat je goed adviseren
Een financieel planner kijkt met je mee naar de volledige plaat: nu én straks. Wat zijn de fiscale gevolgen? Hoe beïnvloedt dit je belastingdruk? Hoe zit het met erfbelasting of verhuur?
Laat je niet verrassen door regels die je over het hoofd ziet. Neem contact op met een financieel planner.
Meer weten? Bel met Peter Hans Teutenberg op 06 430 76 526 of vul het contactformulier in.
Blog FFP | 24-3-2025 | Lees hier het hele bericht.