De Nederlandse woningmarkt bevindt zich al geruime tijd in een staat van opwinding en uitdaging. Met huizenprijzen die blijven stijgen en een tekort aan beschikbare woningen, is het vinden van een geschikte woning een steeds grotere uitdaging geworden voor huizenzoekers, vooral voor starters.

Recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) geven aan dat de koopwoningmarkt in het eerste kwartaal van 2024 een onverwachte toename heeft laten zien. Deze periode is doorgaans rustiger dan de rest van het jaar. Begin dit jaar namen het aantal verkopen toe en bleven de prijzen verder stijgen. Door deze ontwikkeling is het aanbod nog verder opgedroogd. Dit geldt zowel voor de bestaande markt als de nieuwbouwsector.

Is dit het juiste moment om te kopen?

Voor veel potentiële kopers rijst nu de vraag: is dit het juiste moment om te kopen? Hoewel de huizenprijzen blijven stijgen en het aanbod krapper wordt, blijft het antwoord op deze vraag afhankelijk van verschillende factoren en natuurlijk je eigen situatie.

Als woningzoeker, kan het huidige klimaat bijzonder uitdagend zijn. De concurrentie is hevig, en velen worden geconfronteerd met de noodzaak om te overbieden om überhaupt een kans te maken op een woning. Dit kan enorm frustrerend zijn.

Voor anderen kan het huidige moment echter gunstig zijn. Met rentetarieven die nog steeds relatief laag zijn, gestegen lonen en een groeiend vertrouwen onder kopers, kan het kopen van een huis nog steeds een aantrekkelijke optie zijn. Ook kan het feit dat de huizenprijzen maar blijven stijgen, voor sommigen een extra stimulans zijn om nu actie te ondernemen.

Kansen en Uitdagingen

Naast de bestaande kansen en uitdagingen op de woningmarkt, is er een nieuwe factor die van invloed kan zijn. Door wijzigende regelgeving voor verhuurders heeft een grote groep verhuurders aangegeven dat het minder rendabel wordt en zij de verhuurde woningen willen verkopen.

Deze verschuiving in het gedrag van verhuurders kan een dubbel effect hebben op de woningmarkt. Enerzijds kan het leiden tot een toename van het aantal koopwoningen dat beschikbaar komt, wat kansen kan bieden voor potentiële kopers. Anderzijds kan het ook betekenen dat er nog meer mensen gedwongen worden om te kopen, omdat er minder huurwoningen beschikbaar zullen zijn.

Wat kunnen we verwachten?

Met de huidige dynamiek op de Nederlandse woningmarkt, is de vraag: wat kunnen we verwachten in de nabije toekomst? Hoewel niemand een glazen bol heeft, suggereren recente ontwikkelingen en trends dat de uitdagingen op de woningmarkt nog wel even aanhouden.

Wat betekent dit voor jou?

Wil je graag meer weten of het in jou situatie slim is om een (andere) woning te kopen? Bekijk dan het totaal plaatje van je financiële situatie. Een gecertificeerd financieel planner kan je helpen inzicht te geven in wat de financiële consequenties zijn van jouw keuze en houdt daarbij ook rekening met jouw wensen.

Meer weten? Bel met Peter Hans Teutenberg op 06 430 76 526 of vul het contactformulier in.

Blog FFP | 14-05-2024 | Lees hier het hele bericht.