We kunnen er niet meer omheen ‘finfluencers’, wie of wat zijn dit nou eigenlijk en hoe beïnvloeden zij het financiële landschap?

Een korte introductie

Via social media is er een nieuw soort influencer ontstaan, één die een geheel nieuwe benadering aan het begrip personal finance geeft. Deze personen, bekend als ‘finfluencers‘ (een samenvoeging van de woorden financieel en influencer), gebruiken hun kennis en ervaring om hun volgers te begeleiden en te inspireren bij het nemen van financiële beslissingen.

Gouden bergen

Via social media kanalen zoals YouTube, Instagram en TikTok proberen finfluencers met aantrekkelijke content en een toegankelijke taal hun financiële kennis te verspreiden onder hun volgers. Vaak gaat dit gepaard met affiliate marketing, waarbij de finfluencer een samenwerking aangaat met grotere (beleggings-) ondernemingen en producten en/of diensten promoot via een blog, podcast of website van een ander bedrijf. Vooral onder jongeren hebben finfluencers een groot bereik en worden hen, d.m.v. het geven van persoonlijk financieel advies, gouden bergen belooft.

Persoonlijke financiën

Ook spelen finfluencers een belangrijke rol bij het inzichtelijk maken van persoonlijke financiën. Ze geven praktische tips over budgetteren, sparen, beleggen en investeren. Hierdoor ontstaat een gevoel van vertrouwen. Ze leggen financieel complexe onderwerpen op een eenvoudige manier uit, waardoor het voor volgers, zonder financiële kennis, gemakkelijker wordt om die informatie te begrijpen en toe te passen op hun eigen leven.

De toezichthouder worstelt

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) worstelt met deze ‘adviserende’ rol van de finfluencer. In Nederland is de financiële dienstverlening gereguleerd via de Wet Financieel Toezicht (Wft) waar Financieel Adviseurs onder vallen. Hoewel finfluencers rekening moeten houden met de ‘normale’ wet- en regelgeving vallen zij (nog) niet onder deze Wft en hoeven zij geen verantwoording af te dragen voor hun acties.

Blijf kritisch!

Blijf daarom kritisch bij het volgen van finfluencers. Hoewel sommige van hen jouw ongetwijfeld waardevolle inzichten kunnen bieden, is het vooral belangrijk om zelf onafhankelijk onderzoek te doen en verschillende scenario’s te overwegen voordat je belangrijke financiële beslissingen neemt.

Vraag jezelf af hoe een finfluencer beloond wordt? Waar provisie voor de financieel adviseur sinds 10 jaar wettelijk verboden is, ontvangt de finfluencer veelal nog gewoon provisie voor iedere aangeleverde klant bij een samenwerking met een (beleggings-)onderneming. Ben je dan een onafhankelijke adviserende partij?

Vraag gedegen financieel advies

Heb je vragen over jouw persoonlijke financiële situatie, wil je gaan beleggen of investeren? Ga dan in gesprek met een gecertificeerd financieel planner. Hij of zij kan je deskundig adviseren en houdt daarbij rekening met jouw wensen en persoonlijke situatie.

Meer weten? Bel met Peter Hans Teutenberg op 06 430 76 526 of vul het contactformulier in.

Blog FFP | 27-06-2023 | Lees hier het hele bericht.